Van 14 tot en met 16 december kan je in Gent in warmte vertoeven, want het Festival van de Gelijkheid komt er weer aan. Drie dagen lang wordt er gesproken, maar vooral veel geluisterd naar elkaar. Geen taboes, geen hokjes. Het Festival snijdt rake thema’s aan, en laat er vooral geen enkel onbesproken. Een sprong voorwaarts in het streven naar verbondenheid, diversiteit en gelijkheid.
En Charlie is er weer bij! Benieuwd wat je dit jaar te weten kan komen en waar je de Charlies kan ontmoeten? Lees het hier.
Praat verder over artikels uit ons nieuwe bookzine in deze twee panels:
Kunnen we online discussiëren zonder haatpraat? –Hoofdredactrice Jozefien over haat op het internet
Vandaag leven ongeveer 3,5 miljard mensen op het internet. Dat zijn 3,5 miljard mensen die met elkaar communiceren en interageren op allerlei platformen en manieren. Voor de nieuwe manier van online communicatie zijn er nog geen strakke regels of gedragscodes afgesproken. Dat zorgt ervoor dat de luidste roepers steeds meer de toon van het gesprek bepalen.
“We zijn langzaam geëvolueerd naar een cultuur waarin online schelden het nieuwe normaal is.”
We zijn langzaam geëvolueerd naar een cultuur waarin online schelden het nieuwe normaal is. Journalisten worden steeds vaker bedreigd, waardoor ze terughoudender worden in wat ze nog publiceren. Volgens een onderzoek in Nederland werd 61 % van de journalisten al eens bedreigd, waarvan 22 % maandelijks. Vrouwelijke journalisten en mensen van kleur moeten het vooral ontgelden.
Kunnen we nog wel met elkaar discussiëren zonder elkaar de huid vol te schelden? Die vraag wordt beantwoord door ervaringsdeskundige Dalilla Hermans, filosoof Ruben Mersch, internet-experte Clo Willaerts, jongerenvoorzitter Sammy Mahdi en hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws Dimitri Antonissen op 16 december om 18u. Hoofdredactrice Jozefien leidt het gesprek in goede banen. Hier kan je inschrijven.
Redactrice Jozefien interviewde Ruben Mersch in ons nieuwe bookzine. Je kunt het artikel los aankopen via Blendle, of bestel het magazine in onze webshop.
Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd met redactrice Selma
Als je het idee hebt dat onze samenleving steeds complexer wordt: je bent niet de enige. Om bureaucratie terug te kunnen dringen, om procedures menselijker te maken, om je politiek te kunnen engageren en om te kunnen bepalen in hoeverre technologische ontwikkelingen wenselijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen Hoe Dingen Werken. Daarom zullen tijdens deze sessie een aantal experten die weten wat wij niet weten vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen.
In dit panelgesprek spreekt journaliste Saskia van Nieuwenhove over procedures in de jeugdzorg, auteur Thomas Smolders over wat er precies gebeurt als je iets opzoekt op Google, ontwerper Hector Pahaut over hoe een asielvraag in Nederland verloopt, modedokter Aurélie van de Peer over waarom de mode-industrie overproductie in stand houdt, journalist Kristof Clerix over hoe de financiële constructies werken die hij met de Panamapapers onthulde en Joost Bonte over de schuldindustrie. Redactrice Selma modereert. Inschrijven kan hier.
Redactrice Selma schreef over moeilijke dingen in onze nieuwe bookzine. Je kunt het artikel los aankopen via Blendle, of bestel het magazine in onze webshop.
Andere panels met Charlies:
Hallo, witte mensen
Anousha Nzume schreef ‘Hallo witte mensen’, een handleiding voor het leven in een witte wereld. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. Ze stelt op het Festival haar boek voor.
Na de boekvoorstelling gaat hoofdredactrice Jozefien in gesprek met Anousha Nzume, Sunny Bergman (regisseur Wit is ook een kleur), Pieter-Paul Verhaeghe (Liever Sandra dan Samira) en redactrice Dalilla Hermans over het boek, over racisme en over wit privilege. Inschrijven kan hier.
De macht van de consument: vegetarisme en dierenwelzijn
Als alle Belgen één dag per week geen vlees zouden eten, betekent dat volgens een studie van Meat The Truth een vermindering van 1,8 miljoen ton broeikasgassen. Dat is hetzelfde effect als wanneer we alle gloeilampen in ons land zouden vervangen door spaarlampen. We weten allemaal wel dat de veeteelt slecht is voor het klimaat. We weten dat veel vlees eten slecht is voor onze gezondheid. Dagen Zonder Vlees overtuigde de voorbije 7 jaar al 113.928 Belgen om minder vlees te eten.
Het aantal vegetariërs, veganisten en vleesminderaars mag dan wel stijgen, het gaat erg langzaam. Voor heel wat mensen blijkt het een te grote stap om af te wijken van de klassieke maaltijd: groenten met aardappelen, rijst of pasta en vlees of vis.
Hoe kunnen we als consument wegen op het hele productieproces? Kan de overheid een rol opnemen in het beperken van vleesconsumptie? En ‘diervriendelijk’ vlees, bestaat dat wel? Dat bespreken Alexia Leysen (theatermaakster en drijvende kracht achter Dagen zonder Vlees), Yasmien Naciri (ondernemer en opiniemaker), Wim Lybaert (auteur en televisiemaker) en Tobias Leenaert (oprichter EVA en auteur). Redactrice Selma modereert. Inschrijven kan hier.
Feminisme en seksualiteit: hand in hand?
Nog niet zo lang geleden gold een vrouw die te veel streepjes bloot liet zien als een vulgair schepsel. Vandaag lijken we te veel stof toch verdacht te vinden, en verplichten we ‘met man en macht’ vrouwen zich te ontbloten aan een loket of op het strand. Ligt de voedingsbodem voor die dubbele moraal in het overheersende angstklimaat of is er meer aan de hand?
“Hoe is sletvrees ons maatschappelijk denken binnengeslopen?”
Niet alleen op vlak van uiterlijk, maar ook op vlak van seksueel handelen is het soms een mijnenveld voor vrouwen. Een vrouw met veel sekspartners en losse contacten wordt al snel als gemakkelijk en goedkoop weggezet, terwijl een vrouw met weinig ervaring als preuts en frigide wordt omschreven. Hoe is sletvrees ons maatschappelijk denken binnengeslopen? Dat en veel meer kom je hier te weten.
Aan het woord zijn auteur Niña Weijers, auteur en radiomaakster Heleen Debruyne, antropologe Malika Ouacha en seksuoloog en redacteur Wim Slabbinck. Redactrice Emilie leidt het gesprek in goede banen. Inschrijven kan hier.
Inspiratiesessie: jonge ondernemers
We geven graag het woord aan jonge ondernemers, die willen dat hun product of dienst betekenis toevoegt aan jouw leven. In loondienst werken? Dat is niet voor hen. Zij verkiezen een betekenisvolle job boven zekerheid en harde cash. Wat drijft deze ondernemende wereldverbeteraars? Hoe wisten zij in te breken in hun markt? En: is dit de toekomst?
Met Bas Van Abel (Chief Executive Officer bij Fairphone), Sophie Devolder (Zaakvoerder bij HAPPY KIDDO), Taha Riani (drijvende kracht achter www.mvslim.com), Titia De Haes (Frommelrommel) en Mariah Mansvelt (oprichtster Yoni). Redactrice Selma praat alles aan elkaar. Inschrijven kan hier.
Nog meer Charlies
Dat is nog niet alles. Het panelgesprek ‘Wonen in de toekomst’ wordt gemodereerd door redactrice Yasmina El Messaoudi. Zij ondervraagt er onder andere Leo Van Broeck, Cathy Camertijn, Federico Bisschop en Nicolas Bearelle over zonnepanelen, betonhonger, verstedelijking en de woonvormen van de toekomst. Tijdens ‘Cultuur – het (k)neusje van de zalm?’ heeft Yasmina een gesprek met Jan Moeyaert (intendant Kunstenfestival Watou), Jos Geysels (voorzitter Vlaams Fonds der Letteren), Sachli Gholamalizad (theatermaakster en actrice), Yannick Bochem (centrumverantwoordelijke De Vaartkapoen) en Kurt Van Eeghem (radio- en televisiemaker) over de rol van cultuur in onze maatschappij. En in het panelgesprek ‘Suïcide: de stille doder’ praten redactrice Evelien Chiau, auteur Fleur van Groningen, Vlaams parlementslid Tine Soens, hoofd van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie Gwendolyn Portzky en Medisch raadgever Socialistische Mutualiteiten Bart Demyttenaere over zelfdoding en psychische problemen. De moderator is journaliste Sara Vandekerckhove.
“Matteo Simoni, Coely Mbueno, Caroline, Petra De Sutter. Op het Festival van de Gelijkheid hoor je hen allemaal aan het woord.”
En ook nog dit: wat als… de zaal leeg was op jouw grote première, simpelweg omdat de treinen staakten? Wat als… we falen en slagen weer als onderdeel van het leven zouden gaan beschouwen, zonder het toe te schrijven aan iemands inzet, moeite, persoonlijkheid… en idem met slagen? Enkele bekende en minder bekende Vlamingen zoals Nele Van den Broeck, Merdan Taplak, Bas van Abel, Yannick Dekeukelaere en redactrice Soe leggen hun ziel bloot en vertellen hun Faalverhaal.
Dat en nog veel meer vind je op het Festival van de Gelijkheid. Naast onze Charlies zijn er nog tonnen andere interessante gasten. Zo praat Matteo Simoni met Coely Mbueno over snel volwassen worden. En praat Anne Chapelle met Caroline Pauwels over de liefde voor schoonheid, over het leven vieren en afscheid een plek geven. Je kan er ook Petra De Sutter aan het woord horen over het recht op een kind.
Een shortlist maken van het volledige programma is onbegonnen werk. Dus ga gewoon zelf dat programma bekijken: www.festivalgelijkheid.be/programma en kom langs in december!
Schrijf je reactie